Goed om te weten!

Wat doe je collectief?

Het casco van alle woningen in De Nijverhoek pak je samen met je buren aan. Je maakt een gezamenlijk plan en selecteert hiervoor één aannemer. Zo weet je zeker dat alle huizen in de basis goed worden opgeknapt. Door het samen te doen wordt het ook betaalbaar doordat je de kosten eerlijk deelt.  

Wat doe je zelf?

Alles wat binnen het kavelpaspoort past, dat mag! Je bepaalt dus zelf waar je keuken komt, hoeveel kamers je wilt maken en of er een dakopbouw of een dakterrasmoet komen. In het kavelpaspoort leggen we ook uit aan welke regels je je moet houden. En ben je handig? Ga dan zeker ook binnen je huis zelf aan de slag! 

Deze professionals staan voor je klaar!

Je vormt samen met je 31 nieuwe buren een collectief. Het collectief krijgt hulp van veel adviseurs, zoals een architect, een kostendeskundige, een constructeur en een duurzaamheidsexpert. Bovendien zorgt Urbannerdam als procesbeleider voor een soepel proces.

Veelgestelde vragen

Klushuizen

Wat is een klushuis?

Een klushuis is een leeg huis waarin jij zelf de regie neemt over hoe je de woning indeelt en afbouwt. In De Nijverhoek komen 32 klushuizen. Woonstad zorgt voor een goede fundering onder alle woningen en een aansluiting op het warmtenet. De rest doe je zelf!

Wat doen we als collectief en wat mag ik zelf doen?

Het casco van alle woningen in De Nijverhoek pak je met je buren aan. Je besluit samen hoe je dit gaat aanpakken. Zo weet je zeker dat alle huizen in de basis goed worden opgeknapt. De gevels worden geïsoleerd, de bestaande dakopbouwen gesloopt, het dak, alle ramen en voordeuren vernieuwd. Maar ook de installaties in je woning, de binnenmuren, de trappen en binnendeuren  wordendoor deze aannemer gedaan. Vervolgens doe je de afbouw zelf of laat je dit doen. Dit gaat dan nog over bijvoorbeeld de keuken, het sanitair en de vloerafwerking.   

Wat is een kluspaspoort?

In het kluspaspoort staat een beknopte omschrijving van je klushuis en aan welke eisen je woning straks moet voldoen. Zo krijg je duidelijk inzicht in wat er allemaal moet gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan eisen overhoe goed je huis geïsoleerd moet zijn, wat je wel en niet mag aanpassen aan de gevel en of er een dakterras op mag, etc.  

Mag ik de meterkast verplaatsen?

Nee, de meterkast staat op een vaste plek. Dat komt doordat hier de nieuwe aansluiting van het warmtenet door je vloer je huis inkomt. Dit kan niet meer aangepast worden. 

Hoeveel vrijheid heb ik?

Alles wat binnen het kluspaspoort past, dat mag! Je bepaalt dus zelf waar je keuken komt, hoeveel kamers je wilt maken en of er een dakopbouw of een dakterras moet komen. In het kluspaspoort leggen we ook uit aan welke regels je je moet houden. 

Klushuis kopen

Hoe schrijf ik me in voor dit project?

Ben je geïnteresseerd in een klushuis, dan kun je je inschrijven door het inschrijfformulier en een financieringsverklaring te mailen naar Vera + 500 euro inschrijfgeld over te maken (deze documenten komen online wanneer het aanbod online staat). Een inschrijving is pas geldig wanneer beide documenten zijn gemaild én het geld is overgemaakt. 

Wanneer moet er geloot worden?

Als er meerdere inschrijvingen zijn voor hetzelfde klushuis, zullen we moeten loten. Daarbij geldt een voorrangsregeling voor huurders van woonstad en oud bewoners van het project. Zorg dus dat je ook je twee, derde, etc. keuze opgeeft, tenzij je je alleen voor een specifieke woning in wilt schrijven. 

Wanneer kan ik een klushuis kopen?

Je kunt een klushuis kopen als je bent ingeloot. Wij begeleiden jou en de 31 andere huishoudens die zijn ingeloot in de volgende stappen. Zo wordt ieder huishouden lid van de Vereniging van Opdrachtgevers waarmee je collectief het casco opknapt. Individueel zul je een koopcontract tekenen voor jouw woning. 

Wanneer kan ik zelf aan de slag in mijn huis?

Nadat een aannemer het casco heeft aangepakt wordt de woning opgeleverd en kun je zelf aan de slag. Als alles volgens planning verloopt zal dit in januari 2023 zijn.

Is er een zelfbewoningsplicht?

Ja, na afronding van de gehele renovatie moet je je op dit adres inschrijven in het gemeentelijke bevolkingsregister.

CPO - Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Wat betekent CPO?

CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en wil zeggen dat particulieren zich verenigen in een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO). De VvO is opdrachtgever van de ontwikkeling (en niet een reguliere projectontwikkelaar). Daarmee leggen we de regie in de handen van degene die er ook gaat wonen! Logisch toch?

Kan ik tijdens de ontwikkeling nog uitstappen?

Na het tekenen van de koopovereenkomst begin je met het inleggen van een maandelijks geldbedrag.  Hoe verder we in het proces zijn, hoe groter het bedrag is dat je achterlaat wanneer je uitstapt. Het bedrag wat je achterlaat is namelijk al in het project geinvesteerd. 

Welke kosten moet ik voorfinancieren?

Met voorfinanciering bedoelen we alle kosten die je maakt voordat je je hypotheek afsluit. Dit is een maandelijks bedrag van  €1.500,- tot  €2.000,- per maand per huishouden.  Met dit maandelijke bedrag kan bijvoorbeeld de architect, begeleiding, constructeur, bouwfysicus en kostendeskundige betaald worden. 
Let op: je voorfinanciering zit al verrekend in de financieringseis en dit bedrag krijg je terug wanneer je je hypotheek afsluit (dit zijn dus geen extra kosten). 


Hoe regel ik mijn hypotheek bij een CPO project?

Ook voor een klushuis in een CPO project kun je een reguliere hypotheek krijgen, je wordt hierin begeleid door Urbannerdam. 

Wanneer regel ik mijn hypotheek?

De hypotheek ga je regelen nadat het ontwerp defintief is en je weet wat de aanneemkosten zijn. Deze kosten zijn op dit moment een inschatting, en zullen tijdens het proces definitief worden. 

Wie is Urbannerdam?

Urbannerdam is een adviesbureau dat gespecialiseerd is in klushuizen. Dit concept passen we al meer dan 15 jaar toe, en onze adviseurs Yolanda en Vera zullen hun kennis gebruiken om jullie te begeleiden in een soepel ontwikkelproces. 

Van wie koop ik het klushuis?

Je koopt het klushuis van de woningcorporatie Woonstad Rotterdam. 

Interesse in een klushuis?

Heb je interesse in een van de beschikbare klushuizen?
Laat hier je contactgegevens achter, dan houden we je op de hoogte via de mail.